ChatGPT en de opkomst van de virtuele werknemer

Moeten we regels opstellen of gewoon genieten?

Vandaag duiken we in een hot topic – ChatGPT. Eigenlijk dé nieuwe collega die jou waar en wanneer je maar wilt helpt. Hij klaagt nooit over warmte op kantoor, ‘vergeet’ zijn lunch niet in de koelkast en is altijd beschikbaar voor een spontane brainstormsessie om 3 uur ‘s ochtends. Ideaal, vind je niet? Toch staan niet alle bedrijven erachter en vinden het zonde van je eigen creativiteit. Maar juist deze slimme software kan nu overal worden ingezet, van klantenservice tot brainstormsessies. Ondanks de voordelen brengt ChatGPT, zoals elke nieuwe toevoeging aan het team, zijn eigen uitdagingen met zich mee. De vraag is: Moeten we ons zorgen maken over deze kunstmatige intelligentie? Of is het tijd om een beleid op te stellen?

Wat kan ChatGPT voor jouw organisatie betekenen?

Er zijn heel wat voordelen van ChatGPT die zorgen voor bijvoorbeeld efficiëntie en kostenbesparing. Stel je voor…: Je zit in de vergaderruimte. Samen met jouw team heb je een brainstormsessie die al een half uur bezig is. Iedereen is hard aan het denken, maar de ideeën die worden opgegooid worden met de seconde slechter. De tijd tikt en jullie MOETEN door. Toch maar ChatGPT openen en deze komt met veel ideeën waar jullie nog niet aan gedacht hadden.

ChatGPT kan dus veel voordelen hebben voor jouw bedrijf:

 1. Efficiëntie: Het genereren van informatie in een snelle tijd zorgt ervoor dat je snel een bepaald idee krijgt die je verder kan uitwerken met je eigen creativiteit.
 2. Groei: Nu je weet wat je wilt doen kan je makkelijk aanpassingen maken en de nodige informatie verwerken in je proces.
 3. Beschikbaarheid: Je hebt soms informatie of een mening nodig van iemand die je niet altijd gelijk kan bereiken. ChatGPT is wel altijd en overal beschikbaar.

Waarom zou je een beleid willen voor ChatGPT?

Stel je voor dat je een wens doet aan een magische lamp… Dan moet je wel duidelijk zijn om te voorkomen dat je eindigt met een miljoen kamelen. Zo werkt het ook met ChatGPT. Een beleid opstellen helpt bedrijven om hun AI-kamelen onder controle te houden en het meeste uit deze technologische magische lamp te halen.

Hier zijn een paar tips om dat beleid te vormen:

 • Doelgericht gebruik en toepassingen: Bepaal specifieke doelen en toepassingen voor het gebruik van ChatGPT binnen je bedrijf. Denk aan taken zoals contentgeneratie, rapporten, samenvattingen en brainstormen.
 • Up-to-date informatie: Wijs medewerkers op de beperkingen van ChatGPT met betrekking tot actuele informatie. Zorg ervoor dat ze zich bewust zijn van eventuele verouderde inhoud.
 • Training: Zorg voor training en bewustwording onder medewerkers over het juiste gebruik van ChatGPT. Leg uit wat het kan en niet kan doen, evenals mogelijke valkuilen.
 • Gegevensbeveiliging en privacy: Stel duidelijke regels op voor het omgaan met gevoelige informatie en persoonsgegevens. Zorg ervoor dat ChatGPT geen vertrouwelijke gegevens kan onthullen.
 • Menselijke kwaliteitscontrole: Implementeer procedures voor kwaliteitscontrole van de gegenereerde inhoud. Voer een menselijke beoordeling uit voordat materiaal wordt gepubliceerd of gedeeld.
 • Transparantie: Zorg ervoor dat bij alle gegenereerde inhoud duidelijk aangegeven wordt dat het afkomstig is van ChatGPT. Dit voorkomt verwarring en misverstanden.
 • Eigendom: Maak duidelijk wie eigenaar is van de gegenereerde inhoud en wie verantwoordelijk is voor eventuele auteursrechtelijke kwesties.
 • Rapportage van problemen: Stel een procedure in voor het melden van eventuele problemen of fouten die worden aangetroffen bij het gebruik van ChatGPT.
 • Verantwoordelijkheid: Bepaal wie verantwoordelijk is voor het beheer en de monitoring van ChatGPT, evenals het oplossen van eventuele problemen die zich voordoen.
 • Ethiek en waarden: Integreer de kernwaarden en ethische normen van je bedrijf in het ChatGPT-beleid om ervoor te zorgen dat het gebruik van de technologie in lijn is met de bedrijfscultuur.
 • Periodieke herziening: Plan regelmatige beoordelingen van het beleid om ervoor te zorgen dat het relevant en effectief blijft naarmate de technologie en bedrijfsbehoeften evolueren.

Slim samenwerken met ChatGPT in jouw bedrijf – Laat Promax je begeleiden!

Dus, ChatGPT is handig om te gebruiken, maar moeten we ons er zorgen over maken? Een gezonde dosis bewustzijn en voorbereiding zijn essentieel. Door het opstellen van een weldoordacht beleid, kun je deze AI-tool op een intelligente en ethische manier inzetten binnen je organisatie. Kom je er zelf niet uit? Dan staan we bij Promax uiteraard klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen aan de slag gaan om jouw bedrijf naar de volgende fase te brengen!

Tot de volgende keer!
Liefs,

mrsXsignature

Wil je up-to-date blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!