Wat valt nou eigenlijk onder Artificial Intelligence?

Wat valt nou eigenlijk onder Artificial Intelligence?

“AI is de wetenschap die zich bezighoudt met het nabootsen van de functionaliteiten van het menselijk brein.” En dat zijn er nogal wat. We kunnen bijvoorbeeld zien, horen, praten, ruiken, proeven en emoties tonen. Dat maakt Artificial Intelligence erg breed. Maar wat valt nou eigenlijk onder AI?

Natural Language Processing

NLP, Natural Language Processing, is het deel van AI dat natuurlijke taal kan verwerken. Het zorgt ervoor dat computers menselijke taal kunnen begrijpen en interpreteren. Chatbots zijn bijvoorbeeld vaak uitgerust met NLP om de context van jouw vraag te kunnen begrijpen, maar ook je spraak aangestuurde telefoon of navigatiesysteem in de auto maakt gebruik van NLP.

Machine Learning

We kunnen natuurlijk computers met een algoritme programmeren. Nóg beter is het om de machine zelf een algoritme te laten ontwikkelen. Computers zijn in staat grote hoeveelheden data te doorzoeken. De computer krijgt de opdracht in enorme hoeveelheden data te speuren, op zoek naar patronen en voorspellingen. Aan de hand van die data leert’ de computer het beste plan van aanpak te maken om tot de juiste output te komen. Misschien wel het bekendste voorbeeld van Machine Learning is Facebook. Het systeem leert’ zichzelf bijvoorbeeld steeds beter kwetsende berichten te herkennen. Een ander voorbeeld is dat Machine Learning in het bedrijfsleven vaak ingezet wordt voor slimme en efficiënte planning. Ook wordt het gebruikt om de beweging in de markt te voorspellen  op basis van enorme hoeveelheden historische data.

Visual Recognition

AI is ook steeds beter in staat beelden te herkennen. Denk aan de gezichtsherkenning op je telefoon of in jouw fotoalbum. Maar Visual Recognition heeft veel meer nuttige toepassingen. Zo kan een veehouder op basis van gezichtsherkenning zien welke varkens gezond zijn of een bepaalde leeftijd hebben. Met objectherkenning is het mogelijk om te herkennen welk schroefje waar vandaan komt bij vliegtuigonderhoud, plastic van ander afval te onderscheiden of het verkeer automatisch te regelen op basis van het aantal auto’s en trucks op de weg.

Spraak- en geluidsherkenning

We hebben in huis steeds meer apparaten waar we mee kunnen communiceren. En dan niet door het juiste knopje van de afstandsbediening in de drukken, maar door simpelweg onze stem te gebruiken. AI kan leren om allerlei geluiden te herkennen. Niet alleen spraak, maar ook specifieke geluiden of trillingen. Zo kunnen bepaalde beschermde diersoorten worden herkend, maar ook proactief onderhoud voor machines kan worden gesignaleerd als deze net iets anders klinkt dan normaal. Er zijn systemen die automatisch contact opnemen met de monteur wanneer een lift rare geluiden maakt of een machine anders gaat trillen.

Robotics

Een vaak gebruikte vorm van Robotics is Robotic Processing Automation (RPA). Dit is software dat repetitieve handelingen automatiseert. Het zorgt ervoor dat allerlei werkprocessen geautomatiseerd worden door elke muisklik of toetsaanslag van de mens na te doen, maar dan op hoge snelheid en foutloos. De software is in staat om bijvoorbeeld data te verzamelen uit verschillende (internet)bronnen en samen te voegen in tabel, document of systeem. Het kan zelfstandig inloggen in het operationeel systeem en bepaalde taken uitvoeren. Zo kan deze ‘bot’ saaie repetitieve delen van het proces overnemen van de mens, en de taak daarna weer teruggeven aan de mens voor de meer complexere onderdelen. Een mooie samenwerking tussen mens en robot die de mens in staat stelt zich te focussen op zijn of haar expertise.

Wil je up-to-date blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!