Veilig het nieuwe jaar in

Mijn favoriete tijd van het jaar is weer begonnen. De voorbereidingen voor het kerstdiner zijn al in volle gang, en dit jaar is het aan mij om het voorgerecht te maken. Ik heb inmiddels alle kookboeken al uit de kast gehaald, maar och, wat is er veel keuze! Gelukkig heb ik de cadeautjes al ingepakt en klaargezet onder de kerstboom. Maar eerst nog even een paar dagen op kantoor aan de slag om mijn checklist af te werken. Ik wil immers veilig en zorgeloos aan de vakantie beginnen. Jullie ook?

Maar hoe zorg je ervoor dat je vakantie daadwerkelijk veilig en zorgeloos wordt? Misschien zag je het al aankomen, maar bij mij staat cybersecurity bovenaan mijn checklist. Juist nu is het extra belangrijk, en ik zal je vertellen waarom.

 1. Update je software
  Het is nu tijd om de software-updates meldingen die je al een aantal weken hebt genegeerd bij te werken. Updates zijn er om het systeem te beschermen tegen kwetsbaarheden. Het is hetzelfde als het op slot doen van je voordeur als je jouw huis verlaat. Je wilt immers niet dat er ongevraagde gasten binnenkomen, toch?
 2. Negeer phishing e-mails
  Volgens mij krijgen we nooit zoveel reclamemails binnen als tijdens de kerstperiode. Het is fijn om korting te krijgen bij de aankoop van kerstcadeaus, maar wees voorzichtig. Krijg je een vreemde e-mail binnen of staat er een e-mail in je spambox? Vaak zijn dit phishing-e-mails, waar cybercriminelen je naar een valse website proberen te lokken. Klik daarom nooit zomaar op een link en deel geen persoonlijke informatie.
 3. Deel zonder gevaar
  Gezellig met de hele familie aan het kersdiner. Dit geluksmomentje wil je graag delen op sociale media. Let er wel op dat dit op een veilige manier gebeurt. Controleer de privacy-instellingen van je sociale media-accounts en wees selectief met wat je deelt. Wie weet wie er allemaal meegenieten of zelfs wat ze met de foto’s kunnen doen…
 4. Maak back-ups
  In deze laatste week voor de feestdagen ben je waarschijnlijk nog druk bezig met het afronden van je werkzaamheden. Om in het nieuwe jaar weer onbezorgd verder te gaan waar je gebleven was maak je daarom regelmatig back-ups van jouw bestanden.

Zijn de bovenstaande punten afgevinkt op je checklist? Mooi, dan kunnen we lekker gaan genieten van de feestdagen. Ik wens jullie namens Promax hele fijne feestdagen en een gezond 2024, en pas op met het vuurwerk 😉

Tot volgend jaar!

Veel liefs,

mrsXsignature

Wil je up-to-date blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!