fbpx

Spear phishing? Laat je niet verleiden en lees de zeven signalen.

Wat is spear phishing?

Spear phishing weet jij wat het is? Ontvang jij wel eens een e-mail waarvan je afzender niet kent? Dan kan het een spear phishing aanval zijn. Met spear phishing willen cybercriminelen gegevens van je stelen of malware, kwaadaardige software op je computer installeren. Het aantal spear phishing aanvallen is de laatste tijd wereldwijd sterk toegenomen. Onlangs nog probeerden cybercriminelen de e-mail inloggegevens te bemachtigen van World Health Organisation (WHO), de organisatie die belast is met de bestrijding van het coronavirus. Gelukkig heeft men de aanval kunnen tegenhouden. Wij willen je graag adviseren zodat hackers geen toegang tot je gegevens krijgen.

Houd devices en applicaties up to date

Zorg in ieder geval dat zoveel mogelijk devices en applicaties up to date zijn. Daarnaast is het voor iedere organisatie van belang om anti-virusprogramma’s met phishing features of een geavanceerde e-mail protection oplossing te installeren. Wij begrijpen best dat dit een uitdaging voor je bedrijf is. Dit neemt nu eenmaal veel tijd in beslag, maar is wel noodzakelijk. Mocht je interesse hebben; Promax wil je graag hierin ondersteunen.

Spear phishing, waarop moet je letten?

De meeste datalekken ontstaan door onoplettend gebruik van e-mails door medewerkers. Ze worden verleid om actie te nemen zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. Hieronder tref je zeven signalen waaruit kan blijken dat er sprake is van een spear phishing -aanval:

  1. Kijk naar het e-mailadres van de afzender: e-mailadressen kunnen worden vervalst om eruit te zien als iemand die je kent, maar het kan ook een adres zijn van een ander land of ander domein. Vertrouw je het niet, neem dan contact met ons op.
  2. Kijk naar de afzender van het e-mailbericht. Is dit een bestaande klant of relatie en herken je de contactgegevens en afbeeldingen van het bedrijf?
  3. Kijk naar de onderwerpregel. Geeft het een gevoel van urgentie of angst? Wees dan extra alert. Ze willen je verleiden om deze e-mail te openen.
  4. Ontdek je taalfouten? Wees alert. Phishing mails bevatten regelmatig taal- en typefouten.
  5. Wees bijzonder achterdochtig als je wordt gevraagd persoonlijke gegevens achter te laten, geld over te maken of financiële informatie te verstrekken.
  6. Word je gevraagd het bijgevoegde bestand te openen of naar een websitelink te gaan? Wees voorzichtig. Kwaadwillende links en bijlagen kunnen malware bevatten zoals zip, .exe, .js, .lnk, .wsf, .scr, en .jar.
  7. Let op bij een onpersoonlijke aanhef zoals ‘geachte klant’ of ‘geachte relatie’. Dit kan duiden op een phishing mail.

Hulp nodig?

spear phishing promaxOm spear phishing aanvallen tegen te gaan, is het van belang dat medewerkers zich bewust zijn van deze dreigingen. De bewustwording kan door middel van trainingen of instructie video’s. Mocht je interesse hierin hebben, neem contact op met onze account manager Robert van Dijk; mail: robert.van.dijk@promax.nl of bel: 06 – 23 45 03 80. We bieden een heel pakket aan preventiemaatregelen en kunnen je bovendien hierin adviseren.