Sorry, ik ben mijn telefoonnummer kwijt, mag ik die van jou?

Valentijnsdag; de dag van de liefde en dus ook de “foute” openingszinnen? Ik heb als vrijgezelle dame ook al de nodige openingszinnen voorbij horen komen. Anno 2021 komen ze natuurlijk nog steeds voorbij, maar vooral online en misschien wel meer dan ooit. Ik word platgegooid met spam en phishingmail met de slechtste openingszinnen. Alleen willen ze hiermee niet mijn hart stelen, maar mijn persoonlijke gegevens!

En ik heb me natuurlijk ook wel eens aangemeld voor een datingapp. Ook daar geen gebrek aan foute openingszinnen! Helaas is het dit jaar extra lastig om te daten en ben ik als ‘single lady’ dus meer dan ooit aangewezen op online alternatieven.

Zeker tijdens Valentijnsdag merk ik meer behoefte te hebben aan een leuke date. Ik zal vast niet de enige zijn en er zal deze dag dus veel online gedatet worden. Maar is dit altijd veilig?

Natuurlijk zijn niet alle datingapps onveilig en misschien zit er ook wel echt een mailtje van een geheime aanbidder tussen al die mailtjes. Die wil ik op Valentijnsdag zeker niet mislopen! Maar hoe herken ik nou de veilige mailtjes en hoe kan ik mezelf beschermen in de online dating wereld?

Ik vroeg het mijn collega Jasper, Security Analist bij Promax, en ik deel dan ook graag zijn tips met jullie:

TIP 1 Dating apps:

Gebruik de reguliere datingapps en wijk daar zo min mogelijk vanaf. Deze zijn al veelvuldig gecontroleerd en hoogstwaarschijnlijk dus veilig. Achter nieuwe apps kunnen oplichters zitten.

Wil je echt zeker zijn van de veiligheid maak dan een apart emailaccount aan voor dit soort zaken zodat jouw eigen mailbox niet vervuild wordt.

TIP 2 Klikken en delen:

Er worden dagelijks miljoenen dating-spam-e-mails verstuurd. Aanvallers proberen online relaties aan te gaan met hun doelwitten om compromitterende foto’s te vragen voor chantage of persoonlijke informatie voor identiteitsdiefstal en fraude. Ook kunnen bijvoorbeeld online wenskaarten malware downloaden op jouw apparaat wanneer ze worden geopend.

Wees je bewust van het gevaar van klikken op onbekende links en het delen van persoonlijke informatie via e-mail en internet.

Meer weten over phishing mail? Lees hier verder.

TIP 3 Videobellen:

Tijdens het daten via videobellen is het slim om de achtergrond te vervagen. De meeste apps bieden de mogelijkheid om dit te doen of om een andere achtergrond te kiezen. Zo kunnen huisgenoten ongezien achter je langs lopen en ziet de ander jouw privé omgeving (of de rommel) niet.

Bedenk dat een gratis applicatie eigenlijk niet bestaat. Eigenlijk betaal je dan altijd met je data. Dus let ook hier op dat je de bekende apps gebruikt en ook hiervoor kan je een apart emailaccount aanmaken en gebruiken.

 

Bedankt voor de tips Jasper! Een beetje paranoia tijdens het online daten kan dus zeker geen kwaad.

Bij Promax kunnen we je helpen met al jouw security vragen. Wij helpen jou graag met het beschermen van jouw gegevens. Jouw gegevens zijn eenvoudiger te beschermen dan je hart..💗

Pas op jezelf en fijne Valentijnsdag!

Liefs,