FAQ Microsoft 365 prijsveranderingen

Update 1 januari 2022

Het onlangs door het Promax sales team gehouden webinar New Commerce Experience (NCE) model heeft wat teweeggebracht bij onze klanten. Heb je dit webinar gemist? Bekijk het webinar hier terug.

Onderstaand beantwoorden we de vragen die ons zijn gesteld over het aanstaande New Commerce Experience (NCE) model voor de zogenaamde “Seat based offers” (Microsoft 365) en enkele Microsoft 365 en Office 365 abonnementen.

Windows 365 Prijsveranderingen

De aankondiging van het New Commerce Experience model binnen het Cloud Solution Provider (CSP) programma dateert eigenlijk al uit november 2019. Het doel hierbij is om klanten meer keuze en flexibiliteit te bieden in hoe en waar ze kopen, terwijl het de Microsoft partners meer mogelijkheden moet geven om te verkopen aan een groeiende basis van bestaande en nieuwe klanten. Partners spelen een cruciale rol bij het helpen van klanten bij hun digitale transformatie, ongeacht waar ze zich bevinden in hun reis of hoe ze besluiten om transacties uit te voeren. Nadat eerder al Microsoft Azure en de CSP Perpetual licenties zijn ondergebracht binnen dit model volgen nu de overige CSP abonnementen zoals Office 365, Microsoft 365,Dynamics 365, Power Platform en Windows 365. In de praktijk betekent dit dat de huidige (legacy) abonnementen op den duur vervangen worden door New Commerce Experience abonnementen.

De huidige (legacy) abonnementen kunnen nog tot 1 maart 2022 worden besteld voor nieuwe klanten (of nieuwe abonnementen voor bestaande klanten). Daarna kunnen alleen nog nieuwe NCE abonnementen worden afgenomen.

Bestaande legacy abonnementen kunnen nog tot 1 juli 2022 verlengd worden voor een jaar. Microsoft praat met betrekking tot de looptijd van een abonnement altijd over één jaar. Na dat jaar, dus na de uiteindelijke renewal datum, stopt het abonnement en dien je al te beschikken over een NCE abonnement.

Op dit moment is dat er helaas nog niet, vooralsnog dient de klant of de partner het juiste NCE abonnement te kiezen en vervolgens het bestaande legacy abonnement uit te zetten. Mocht dit op termijn alsnog beschikbaar komen dan communiceren wij dit uiteraard.

Nee, met name een aantal “losse plannen” zoals Exchange Online, SharePoint Online, Intune en Enterprise Mobility + Security E3 komen zover nu bekend NIET beschikbaar als maandabonnement (per 1 maand), maar alleen voor 12 maanden en mogelijk vanaf maart 2022 voor 36 maanden. De bekende Microsoft 365 en Office 365 suites komen daarnaast wel als maandabonnement (per 1 maand) beschikbaar. Een volledig overzicht (van wat nu bekend is) is eventueel op te vragen bij ons Sales team.

De einddatum van bijvoorbeeld een 12-maanden abonnement is dan voor alle seats inderdaad hetzelfde. Wanneer je op 15 maart 2022 start met 10 seats en je voegt er in juni nog 2 toe dan lopen deze 2 nieuwe seats ook tot 15 maart 2023. Deze 2 seats kunnen overigens tegen dezelfde prijs worden afgenomen dan de initiële 10 seats door de bijbehorende prijsprotectie binnen dit 12-maanden abonnement.

Nee, los van de eerste 72 uur is het gedurende de looptijd alleen mogelijk een volledige of gedeeltelijke upgrade uit te voeren naar een “hoger” plan. Het downgraden kan pas op het moment van verlengen, na afloop van de betreffende periode. Vergeet hierbij niet de Auto-Renewal uit te zetten.

Als het 12- of 36-maanden abonnementen betreft gaat dit niet. Het annuleren kon immers alleen binnen 72 uur, daarna loopt de facturatie gewoon door tot het einde van de looptijd. Microsoft zet met deze langere looptijden in op commitment wat ervoor moet zorgen dat klanten minder snel kiezen voor andere partners door bijvoorbeeld betere prijzen. Pas na afloop van de looptijd kan het abonnement worden overgezet naar een andere organisatie.

In de basis niet. Microsoft geeft hierbij vooralsnog aan dat zij het per case moeten laten beoordelen door het zogenaamde Billing team. Op voorhand dus vooralsnog geen garanties. Als hier meer ontwikkelingen in zijn laten we dit uiteraard weten.

Op dit moment is het alleen voor de commerciële abonnementen aangekondigd. De verwachting is wel dat op korte termijn de andere sectoren volgen.

Dit is de eerste inhoudelijke prijsupdate sinds Office 365 in juni 2011 werd uitgebracht, exclusief FX-aanpassingen. Deze verandering bouwt voort op de productinnovatie die zij de afgelopen tien jaar hebben geleverd om aan de veranderende behoeften van klanten te voldoen. Sinds de eerste release hebben ze 25 nieuwe apps (o.a. Microsoft Teams, Power Apps, Power BI, Power Automate, Stream, Planner, Visio, OneDrive, Yammer en Whiteboard) en meer dan 1400 functies toegevoegd.

Ja, de prijzen zijn van invloed op zowel jaarlijkse als maandelijkse factureringsopties.

Bestaande klanten worden niet beïnvloed tot hun volgende verlenging op of na 30 juni 2022.

De eerste prioriteit is om waarde te blijven toevoegen aan Microsoft 365 om zo tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de klant. Dit is de eerste substantiële update van de catalogusprijs sinds Office 365 in juni 2011 werd uitgebracht en weerspiegelt de aanzienlijke waarde die ze in die tijd aan het product hebben toegevoegd. Zij evalueren regelmatig de prijzen van het aanbod op basis van de waarde die zij aan klanten leveren.

Ja, de volgende functionaliteiten worden in de komende periode toegevoegd aan enkele abonnementen:

  • Audio Conferencing. Op dit moment is deze feature alleen inbegrepen bij Microsoft 365 E5 en Office 365 E5. Maar wordt vanaf maart 2022 toegevoegd aan:
    • MKB: Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard en Microsoft 365 Business Premium
    • Enterprise: Microsoft 365 E3, Office 365 E3 en Office 365 E1
    • Firstline: Microsoft 365 F3, Microsoft 365 F1 en Office 365 F3

Hiermee kunnen klanten inbellen bij Teams-vergaderingen vanuit +70-landen op vrijwel elk apparaat. Tot die tijd kunnen organisaties gebruik maken van de € 0,00 Promo die momenteel via CSP af te nemen is. Voor meer informatie over deze oplossing zie deze website >>

  • Microsoft Defender for Endpoint P1, inmiddels via CSP beschikbaar als los abonnement voor een adviesverkoopprijs van € 2,50, wordt ook toegevoegd aan Microsoft 365 E3 en A3. Voor meer informatie zie deze website >>
  • Microsoft Defender for Business, komt uit als los abonnement (naar verwachting ook tegen een adviesverkoopprijs van € 2,50) en wordt toegevoegd aan Microsoft 365 Business Premium. Voor meer informatie zie deze website >>

Neem contact met ons op

Ons salesteam helpen je graag verder!


Contact opnemen

Wil je up-to-date blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!